Stap 3: hoe vang ik die verhalen?

verhalenvanger, fotoalbum

Ik ben een groot voorstander van het leven vastleggen, documenteren. Van grote verhalen tot kleine verhalen. Van verhalen die pijn doen tot verhalen die het dagelijks leven weergeven. Ik hou ervan om bewust te leven. En bewust bij die verhalen stil te staan.

Door vragen te stellen of statements te lezen word je getriggerd. Als ik bijvoorbeeld aan Moederdag denk. En ik wil een boekje over mijn moeder maken. Dan kan ik denken aan:

 • Het liefste wat mijn moeder voor mij kon doen was…
 • Mijn moeder kan goed…
 • Wat is jouw lievelings parfum?
 • Als ik aan mijn moeder denk dan…
 • Wat wilde je worden?
 • Waar droomde je van?
 • Waar genoot je van?
 • Ik waardeer het altijd als ze/je…
 • Wat zijn jouw/haar hobby’s?
 • Wie zijn jouw vriendinnen?
 • Wat had je graag anders gedaan in haar leven?
 • Ik herinner me die vakantie waarop…

Als ik aan een moederdagboekje voor Oma denk. Dan zouden de vragen kunnen zijn:

 • Als ik aan vroeger denk dan..
 • Ik vond het altijd fijn als je vroeger…deed/maakte.
 • Ik betrap me erop dat ik net als jij…
 • Als we kwamen logeren dan..
 • Ik vond het altijd zo leuk dat als we bij jou waren we..
 • Jij maakte altijd…
 • Iets wat ik me nog goed kan herinneren is..
 • Jij doet… hetzelfde als mama/papa
 • Bij jou eten we altijd…

Wij hebben een boekje voor oma gemaakt. Nu maar even hopen dat ze dit niet leest, ahum. En daarin heeft iedereen twee of meer tekstjes geschreven. Als ik aan oma denk dan… Wat ik altijd het leukst bij jullie vindt is. En nog zo wat vragen. Daar heb ik wat foto’s bijgezocht. Ik denk dat het een dierbaar boekje is geworden.

Wil jij je vrouw of moeder verrassen met een dierbaar boek. Kies een aantal vragen uit. Zet eventueel een timer en schrijf wat in je opkomt. Kies daarnaast wat foto’s uit of laat de kinderen tekeningen maken. Je kan foto’s van foto’s maken met je telefoon of foto’s van de tekeningen maken. En klaar is je boek. Laat de drang om het perfect te willen doen je niet in de weg staan. 

Plaats een reactie