Stap 2 in het maken van een fotoalbum: de kapstok

Stap 2 in het maken van fotoalbums is voor mij NIET het uitzoeken van de foto’s.  Wat? Hoor ik je zeggen. Nee. Het gaat mij niet om de foto’s. Per se. En jij bent fotograaf? Ja.

Begrijp me niet verkeerd. Ik hou van foto’s. Maar meer nog hou ik van het verhaal achter de foto of in de foto. Dat is ook waarom ik van een mooi portret van iemand houd. Voor mij zou 1 hele mooie foto van iemand, genoeg kunnen zijn. Daar kan ik alle verhalen aan ophangen. Want dat is wat foto’s voor mij zijn. Het is een kapstok.

Dus als ik aan een album begin, dan begin ik met het verhaal. Wat wil ik vastleggen? Wat wil ik vertellen? Wat herinner ik mij? Wat zijn of waren mijn gevoelens?

Misschien herken je het nog van vroeger.  Na de vakantie moest je ieders vakantiefoto’s zien. Als jij er niet bij geweest bent, dan is daar niet altijd zoveel aan. Marietje voor de palm, Marietje drinkt uit een kokosnoot. Oké. Next.

Maar wat nou als je weet dat palmen heel bijzonder zijn voor Marietje. Haar grootouders komen uit Indonesië en groeiden op met palmen in hun achtertuin. Ze heeft lang gespaard om deze reis te kunnen maken. En ze zag er ook wel een beetje tegenop. Wat zou deze reis naar boven brengen. Haar familie is daarna min of meer gevlucht naar Nederland. Haar vader wilde nooit terug. Maar Marietje wilde het wel graag een keer zien. En haar grootmoeder beschreef de smaak en het gevoel van drinken uit een kokosnoot. En nu deelt Marietje die ervaring met haar. Het brengt de herinnering aan oma dichterbij.

Als die verhalen in het boek komen. Dan wordt het (voor mij) interessant. En daarom vind ik verhalen vangen zo belangrijk.

Als je begint met de verhalen, kun je daarna de foto’s erbij zoeken. En dan maakt het ook niet zoveel uit of de foto precies het verhaal vertelt. Een verhaal kan verschillende invalshoeken hebben. Verschillende foto’s kunnen je verhaal ondersteunen.

Morgen vertel ik hoe ik mijn Moederdagboekje heb gemaakt. 1 is er af en die is gisteren met de post gekomen. En de ander begint vorm te krijgen in mijn hoofd. Mijn moeder is af gelopen zomer overleden. Ik wil een boekje over haar leven maken. Als ik naar alle foto’s kijk dan wordt het een dik boek. Maar dat is niet mijn intentie.

Plaats een reactie