Documentaire

Vastleggen

Dit is een onderdeel dat me aan mijn hart gaat. Sinds kind af aan wilde ik graag dingen die ik zag of beleefde documentairen/vastleggen. Ik heb van de hele scrapboeken gemaakt. En ook “A day in the life” van Ali Edwards’ is mij niet onbekend. 

Dit documentairen is weer sterker geworden toen mijn eigen moeder werd opgenomen in een verzorgingstehuis. 

Een verzorgingstehuis is vaak niet de plek voor mooie foto’s. Je vader of moeder is verhuisd vanuit hun eigen huis naar een plek waar jij nooit zal wonen.Waar je slechts een uurtje op bezoek komt. Je ziet in de kamer dingen die vroeger bij jullie thuis op andere plekken stond.

Het is zo bijzonder om dit bezoek vast te leggen. Ik ben er zeg maar niet bij, the fly on the wall. Ik denk dat als die dag komt, die dag dat ze er niet meer is dan zijn deze foto’s zo waardevol. 

Koesteren

Ik leg vast wat ik zie. Ik regiseer niks. Ik documenteer, ik zie de kleine herinneringsbriefjes waarop staat hoe laat hoe en wat moet gebeuren en de lijsten waaruit de maaltijden gekozen moeten worden. Ik zie de tafel met fotolijstjes die eigenlijk een beetje te groot voor deze kamer is. En van al die foto’s maak ik een verhaal en dat verhaal leg ik vast in een album.

Album

Hierboven zie je een voorbeeld van zo’n album. Ik denk dat het zo’n belangrijk album wordt. Voor jou, maar ook voor je kinderen en kindskinderen die opa of oma zich niet meer zo goed kunnen herinneren. Al die kleine dingen die boven komen als je haar weer ziet zo in de laatste fase van haar leven. Maar het is niet alleen voor bezoeken in verzorgingstehuizen.

Leg het vast voor later

Denk ook aan bezoeken in hospices. Of andere situaties die gedocumenteerd kunnen worden zoals gewoon een paar uur bij jou in huis, als je gaat pannenkoeken bakken met de kinderen.

De kinderen zijn groot voordat je het weet

 Je leven laten documenteren zodat het niet wordt vergeten. De “oh weet je nog” momentjes gaan creëren als je de foto’s ziet. Hoe bijzonder is het als je kind over 15 of 20 jaar dit album bekijkt. Zich herinnerd hoe het oude huis er toen uit zag en hoe het leven toen was…