Laatst kreeg ik de vraag, wat is fine art photography? Goede vraag. Je komt het steeds vaker tegen, maar wat is het nou? Fine art fotografen worden wel omschreven als kunstenaars/artiesten. Het gaat om een hoge mate van perceptie en skill om fine art portretten in deze digitale wereld te kunnen maken. 

Wat is Fine art?

Volgens het Oxford woordenboek is Fine art: 

  • Creative art, especially visual art whose products are to be appreciated primarily or solely for their imaginative, aesthetic, or intellectual content
  • An activity requiring great skill or accomplishment

Fine art is is een kunstvorm dat beoefend wordt voor zijn schoonheid. Het komt voort uit een concept of idee van de kunstenaar. Het doel van fine art is simpel om te bestaan. Historisch gezien komt het voor in schilderijen, beeldhouwwerken, architectuur, muziek, gedichten en nu dus ook in de fotografie. 

Wat is een portret?

Een portretfoto is een beeld van een persoon, of van een groep personen, met het gezicht & uitdrukking als voornaamste aandachtspunt. In een portretfoto probeert de fotogaaf om het karakter en de unieke eigenschappen van de gefotografeerde vast te leggen. Een portretfoto is niet een candid shot. Er is goed over nagedacht. Het is bewust gepland en bedacht. 

En wat is dan een fine art portret?

Laten we beginnen met wat fine art photography niet is. Het is niet een foto die genomen is tijdens een event zonder artistieke motivatie. Het is zoals niet foto journalistiek, waar de realiteit belangrijk is. 

In fine art photography is de fotograaf de kunstenaar en is het vastleggen van het model is niet het hoofddoel. Het maken van een artistieke statement, is het doel. Een fine art portret wordt gemaakt door de fotograaf als een kunstenaar en niet door de knop op de camera. De visie van de fotogaaf staat centraal in de foto.

Het doel van een fine art foto is om aan de muur te worden gehangen, wall art. Deze stijl van fotograferen staat haaks op de documentaire of journalistieke fotostijl, waarin wat gefotografeerd wordt wat er werkelijk gebeurt. 

2019 happy new year Hilde van der Sterren portretten

Een fine art portret levert maximale impact en emotie. Het is een levendige en specifieke stijl. Deze portretten zijn tijdloos, en laten de visie van de fotograaf zien. De fotograaf gebruikt locatie, licht, props e.d. om het idee te creëren van zij in haar hoofd heeft.

Fine art portretten zijn de familie erfstukken van de toekomst. Het is immers kunst ;-).