Wil jij groeien als (amateur) fotograaf? Vraag dan om feedback. De manier om te groeien is aan andere mensen te vragen wat ze van je foto vinden. En ja dat is best eng. Maar aan de andere kant ook heel leerzaam. Ik heb een systeem bedacht wat denk ik heel goed gaat werken. Jij hebt een foto waar je wel of niet trots op bent en je wil wel eens horen wat een collega fotograaf ervan vindt. Of je heb een foto die niet geworden is zoals je wilt en je vraagt je af waarom dat zo is?

Ik bied je de mogelijkheid om 5 foto’s naar mij toe te sturen (voor € 20). En ik stuur jou een vragenlijst over deze foto’s. Ik vraag je instellingen zoals diafragma/sluitertijd. Ik vraag wat je doel was van de foto. Is de foto nabewerkt? En dan ga ik er naar kijken en neem ik mijn gedachten daarover op. En die video stuur ik naar jou, zodat je het verschillende keren kan bekijken. Die gedachten zouden kunnen zijn, wat als de foto vanuit een andere hoek zou hebben genomen? Of wat als je in plaats wat je nu hebt gedaan via de ‘rule of thirds’ had gefotografeerd. Of wat als je die regel had losgelaten. Op welke manier gaat je blik over de foto en heb je dat ook zo bedoeld? 

De foto feedback is puur opbouwend bedoeld. Ik ga je foto niet veranderen, ik kan je wel een ander inzicht geven. Het doel van feedback is dat je groeit als fotograaf

Hilde

En wat voor foto’s moet ik dan kiezen? De foto’s die jij wilt. Het hoeven geen portretfoto’s te zijn en ze hoeven ook niet met een professionele camera gemaakt te zijn. Het gaat om de gekozen hoek, licht/donker, contrast, de lijnen in je beeld enz. 

En over de foto hierboven; je blik gaat via het dak naar de kleding op het rek naar de mevrouw op de grond. De vrouw zit op het snijpunt van de ‘rule of thirds’. Ik vind dat een interessante lijn in de foto.

Je hebt de achtergrond al erg moeten overbelichten om de mevrouw niet helemaal donker te laten zijn. Op deze manier ligt de focus niet op haar maar is ze een onderdeel van de compositie. Anders dan met HDR zou dit niet op te lossen zijn. Als je deze foto een raw bestand zou zijn dan zou je met postproductie nog wel wat kunnen doen. 

Mocht je de focus op de vrouw hebben willen laten liggen zou je door je knieën kunnen gaan zodat je op haar ooghoogte was en voor een diafragma van bijv. f1.4 tot f2.8 kunnen gaan. Je achtergrond zou dat ‘out of focus’ zijn gegaan. En als je een kwart slag naar rechts zou zijn gegaan dan zou je een andere achtergrond hebben gehad. Wellicht dat die kleuren hadden bij kunnen dragen aan de kracht van het portret. 

hilde van der sterren foto feedback

Over de foto hiernaast zou ik bijvoorbeeld zeggen dat ik het beeld technisch interessant vind dat de rechthoeken steeds terugkomen. In de lantaarn, de deurpost, de ramen, in het hout op de grond en zelfs in de tegels op het trapje. De rechterkant is nogal overbelicht wat nodig is om de rest van de foto correct belicht te  krijgen maar je oog trekt daar wel het eerst naar toe. 

Een aantal lijnen lopen loodrecht zoals de paal naar beneden maar de voorgrond loopt een beetje schuin. Wellicht dat het beeld meer in evenwicht zou zijn geweest als je je positie een beetje had bijgesteld. 

Ik zou in postproductie de contrast hebben verhoogd om de kleuren wat intenser te maken.